dzień jabłka

23.01.2015 r. – W ramach programu  ” Szkoła promująca zdrowie” w dniu 23 stycznia obchodziliśmy  Dzień Jabłka.

 

JABŁKO- owoc jabłoni, jednej z najstarszych roślin użytkowych i uprawnych. Istnieje ponad 10 tys. odmianróżniących się smakiem, aromatem,słodyczą, konsystencją, kształtem, barwa i rodzajem miąższu. Zawierają cukier, białka, witaminy C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwaspantotenowy. Kwasy organiczne (głównie jabłkowy i cytrynowy) pobudzają pracę przewodu pokarmowego zwiększając wydzielanie soków trawiennych. Garbniki zawarte w jabłkach dezynfekują przewód pokarmowy, regulują trawienie i zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach. Pektyny rozpuszczają cholesterol i odgrywają istotną rolę w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy. Ponadto jabłka dostarczają organizmowi soli wapnia, fosforu, potasu, magnezu oraz niewielkich ilości żelaza. Spożywa się je na surowo, suszone oraz w postaci soku, dżemów i kompotów. Dodaje się je do ciast, puddingów, naleśników, omletów, tart, sałatek, lodów i galaretek, smaży w cieście, piecze i gotuje. Pieczone jabłka mogą wchodzić w skład lekkostrawnych diet i wykorzystywane są przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego.

 

W tym dniu wszyscy uczniowie i nauczyciele jedli jabłka. W stołówce szkolnej jabłko było smacznym deserem po zjedzonym obiedzie. Dzieci uczestniczyły w degustacji różnych produktów z wykorzystaniem jabłka. Każda klasa przygotował plakat i ulotkę zachęcające do spożywania jak najczęściej tego pysznego owocu.

 

Było smacznie i kolorowo !

 

zobacz galerię zdjęć.

 

 

 


Prawa do strony internetowej (c) 2017 Szkoła Podstawowa w Ryglicach | Grafika i tworzenie strony hauerpower strony www strona internetowa używa plików cookies.
Back To Top